DAPUR EE: PULUT AYAM GORENG


Ini adalah satu menu yang x boleh dipandang sebelah mata kalau kau pergi Thailand. Rupa simple bodo-bodo camtu jer, tapi once dah suap masuk mulut baru kau tau erti kenikmatan. Kalau kau pergi selatan Thailand macam Hatyai, Koh Lipe, Krabi n such menu ni adalah common especially time breakfast. Tapi skang macam bila2 masa pun boleh jumpa. Kalau kat Bangkok payah sikit, especially nak cari yg halal. Tapi ada jer. Nanti bila masuk entri pasal Bangkok aku cerita.

Ni resipi yang simple tahap ko x percaya level kesimpelannya. But rasa not bad jugak. Gitu puji diri sendiri.

PULUT
1. Bilas dan rendam pulut semalaman. Rendamlah seberapa banyak yg ko suka. Nak rendam 3 guni jamu satu kariah pun silakan. The next morning tu toskan. 
2. Kukus pulut tu dalam bekas berlubang supaya air kukusan x bertakung dalam pulut. Guna kain/cheese cloth pun boleh. Kukus selama 20-30 minit camtu. Asalkan ko nampak pulut tu dah transparent, dah masak lah tu. Ataupun ko cubit sikit n rasa.
3. Tadaaaa siap. Serius. Tu jer. Xda tambah garam ker santan ker apa. Just kalau nak bagi tahan lembut sampai petang, bila dah masak tu boleh gaul minyak sikitttttttttttttttttt jer. Tapi aku x suka. Just bila sejuk dia akan keras sikit. So bila aku nak makan aku akan kukuskan balik sekejap, bagi dia lembut balik.

Bawang Goreng
1. Ni pun nak kena ajar ker?
2. Ok lah kasi tips sikit. Ko potong bawang jangan tebal sangat nanti dia x garing. Jangan nipis sangat nanti cepat hangus. Sedang2 jer. Sebelum goreng, kena asingkan setiap lingkaran/lapisan bawang tu, supaya bawang ko garing cantik. Pastikan minyak betul2 panas sebelum ko campak bawang dalam tu. Guna api sederhana. Time goreng tu sentiasa kacau n balik-balik kan bawang tu supaya gorengan sekata. Bawang cepat hangus in a blink of an eye jer so jangan buat benda lain time ni. Bila dah golden brown jer terus angkat n toskan minyak. Jangan overfry nanti pahit.
3. Minyak dalam kuali tu biarkan untuk goreng ayam nanti.

Ayam Goreng
Kalau kau google, ayam goreng Thai ada banyak guna bahan perap. Sebab tu walaupun sekadar ayam goreng dia punya sedap cemana ntah. Tapi aku malas. Haha. So ni ayam goreng versi aku.

1. Perap ayam dengan serbuk kari daging dalam 30minit. Pastu goreng dengan minyak lepas goreng bawang tadi. Tadaaaaa! Aku x letak garam sebab serbuk kari mmg ada masin sikit. Kalau kau suka lagi masin leh letak garam. 
Tips: bahagian drumstick lebih sedap sbb pulut tu agak dry. Kalau guna bahagian dada, dahlah pulut tu dry ayam pun dry, dia jadi x best. Cuma goreng drumstick agak tricky sbb selalu dalamnya x masak kan? Ko buat camni: sebelum perap ko cucuk2 dulu drumstick tu dengan garfu. Cucuk dalam-dalam sampai kena tulang. Pastu time goreng guna api sederhana, pastu balik-balik kan ayam tu tiap 2-3minit camtu. Ini bagi mengelakkan drumstick ko hangus di luar tapi dalam mentah. Continue sampai ayam ko nampak cantik cam Izara Aishah.

Sos
Xyah pening2 buat from scratch. Guna sos ni sudah. Sama jer rasa dia. Aku rasa brand ni sedap lagi dari yg Maephranom tu sbb x terlalu manis. 

Apalagi? Bedal lah! Aroiiii mak ching ching!

Ciao!
Ee

Comments

Post a Comment

Popular Posts